23 april: Repair Café 14u-17u

Op zondag 23 april tussen 14 en 17u organiseren we opnieuw een Repair Café. Plaats van afspraak: oude turnzaal van De Pelgrim in Scherpenheuvel (Ingang rode poort, Kloosterstraat).

Breng je kapotte spullen mee om te herstellen met de hulp van de aanwezige Handige Harry’s en Mariekes of kom gewoon eens langs om een kijkje te nemen. Je kan al zeker terecht op dit Repair Café voor het herstellen van kleding, klein electro, fietsen en lijm- en plakwerkjes.

De herstellingen zijn gratis, enkel het gebruikte materiaal is te betalen. Wil je zeker zijn dat je herstelling kan doorgaan breng dan de reservestukken (rits, knop, remblokjes…) mee.

En terwijl je wacht of na de herstelling kan je aan de bar een kop koffie, biertje of fruitsap drinken en nakaarten met buren of kennissen.

Meer info vind je op www.repaircafe.be.

Selectie voor Burgerschool

Ons idee om een lokale RESCoop (renewable energy cooperative) op te richten met als doel zonnepanelen te installeren op daken van de gemeentelijke gebouwen werd geselecteerd door de Burgerschool. Vanaf maart worden we professioneel gecoacht in de vorm van een driedelig traject om ons initiatief naar een hoger niveau te tillen.

VZW

Sinds 12 januari is Transitie Scherpenheuvel-Zichem een vzw geworden. Dit is een eerste belangrijke stap voor het verwezenlijken van onze toekomstige projecten.

27 november: Tweede Geefplein 14u-17u

Op zondag 27 november van 14 tot 17 u organiseren we een tweede Geefplein. Plaats van afspraak: oude turnzaal van De Pelgrim in Scherpenheuvel ( Ingang rode poort, Kloosterstraat).

Breng spullen mee die nog bruikbaar zijn en in goede staat, en die je graag wil doorgeven: kleding, boeken, speelgoed, klein elektro, cd’s… . Grote spullen kan je aankondigen via een prikbord, eventueel met foto. Andere bezoekers nemen je spullen mee en schenken ze een tweede leven. Ook als je niets te geven hebt ben je meer dan welkom om te komen snuisteren! Het is een beetje zoals een rommelmarkt. Maar dan gratis!

Geven is hot, leuk en gezellig! Je maakt iemand gelukkig en komt meer te weten over het nieuwe leven dat je weggevertje tegemoet gaat. Samen verkleinen we de afvalberg!

29 oktober: Repair Café 10u – 13u

Op zaterdag 29 oktober tussen 10 en 13u organiseren we opnieuw een Repair Café in de Bib van Scherpenheuvel-Zichem, Westelsebaan 134 te Averbode.

Breng je kapotte spullen mee om te herstellen met de hulp van de aanwezige Handige Harry’s en Mariekes of kom gewoon eens langs om een kijkje te nemen. Je kan al zeker terecht op dit Repair Café voor het herstellen van kleding, klein electro en lijm- en plakwerkjes.

De herstellingen zijn gratis, enkel het gebruikte materiaal is te betalen. Wil je zeker zijn dat je herstelling kan doorgaan breng dan de reservestukken (rits, knop, remblokjes…) mee.

En terwijl je wacht of na de herstelling kan je aan de bar een kop koffie, biertje of fruitsap drinken en nakaarten met buren of kennissen.

Meer info vind je op www.repaircafe.be.

Repair Manifesto

16 oktober: Planten-, zaden-, en oogstruilbeurs 14u -17u

Heb je veel zaden gewonnen? Misschien heb je wel mooie pompoenen of sappige peren geoogst? Ben je nog op zoek naar iets speciaals? Je bent zeer welkom om te komen ruilen in de mooie tuin van Huize Ernest Claes. Ook als je zelf niets hebt ben je welkom om te komen neuzen. Er is altijd wel wat overvloed om te delen. Tot dan!

Zondag 16 oktober van 14u – 17u, Huize Ernest Claes, Ernest Claesstraat 152, Zichem

Ruilbeurs

28 September: Infoavond over Autodelen 20u-21u

In het kader van de week van de Mobiliteit organiseren we i.s.m. met de bibliotheek een infoavond over autodelen.

Overweeg je je auto weg te doen en gebruik te maken van een gedeelde wagen, wil je je eigen wagen delen of wil je gewoon meer te weten komen over autodelen?

Kom dan naar de infoavond op 28 september in de Bibliotheek (Westelsebaan 134, Averbode). Een specialist van Autodelen.net is de spreker van dienst. Aanvangsuur 20 u, duur +/- 1 uur.

27 augustus: Repair Café “Terug naar School” 14u-17u

Repair Café in teken van “Terug naar School”. Gratis toegankelijke bijeenkomst die draait om (samen) repareren. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om reparaties uit te voeren op kleding, fietsen, speelgoed enz.. Breng dus je kapot schoolgerief mee en geef het een tweede kans. De herstellingen zijn gratis, enkel het gebruikte materiaal is te betalen. Wil je zeker zijn dat je herstelling kan doorgaan breng dan de reservestukken (rits, knop, remblokjes…) mee.

Opgelet geen reparaties van klein elektro deze keer!

Plaats van afspraak: Ezelboerderij De Hoef,  Amerstraat 39, Messelbroek, op zaterdag 27 augustus van 14-17u.

 

27 februari: Repair Café 14u-17u

Op zaterdag 27 oktober tussen 14u en 17u organiseren we opnieuw een Repair Café. Ditmaal in zaal de Keyt, Kerkendijk 4 te Messelbroek. Breng je kapotte spullen mee om te herstellen met de hulp van de aanwezige Handige Harry’s en Mariekes of kom gewoon eens langs om een kijkje te nemen. Je kan al zeker terecht op dit Repair Café voor het herstellen van kleding, fietsen, klein electro en lijm- en plakwerkjes. De herstellingen zijn gratis, enkel het gebruikte materiaal is te betalen. Wil je zeker zijn dat je herstelling kan doorgaan breng dan de reservestukken (rits, knop, remblokjes…) mee.

En terwijl je wacht of na de herstelling kan je aan de bar een kop koffie, biertje of fruitsap drinken en nakaarten met buren of kennissen.

 

Meer info vind je op www.repaircafe.be.

25 Februari: Tweede Editie Interculturele Kookworkshop

Op vrijdag 15 januari kwamen 8 vrouwen uit het vluchtelingencentrum en evenveel vrouwen uit Scherpenheuvel samen om desserten uit verschillende landen van herkomst te maken (en uitgebreid te proeven natuurlijk!) Naast chocomousse en cake, maakten we ook Perzische Jeladi (gekookte deegsliertjes gedoopt in suikerwater), Albanese cake (met drie lagen) en Syrische Awamat (een soort van oliebollen met dadels)Ook al verliep de communicatie niet altijd zo vanzelf (Google Translate was soms nodig), de liefde voor zoet en chocolade overbrugde al snel elk verschil. Het werd een gezellige, leerrijke, zoete en vrolijke uitwisseling waarin een ernstig gesprek over het diepe verdriet om wat ze moesten achterlaten afgewisseld werd met de slappe lach en een fijn gevoel van ‘vrouwen onder elkaar’. “Na het proeven van ons Arabisch dessert zal je nooit meer één van je eigen desserten willen,” spraken enkele dames vol vertrouwen. Maar ook zij moesten toegeven dat chocomousse maar moeilijk te weerstaan valt. Nieuwe contacten werden gelegd, extra calorieën werden met smaak verorberd en plannen voor nieuwe activiteiten samen gesmeed. 

Heb je zin om ook eens mee te koken? Op donderdag 25 februari organiseren we een tweede editie, van 13u30 tot 15u30 in De Pelgrim, Scherpenheuvel. Deelnameprijs is 15€.  


De eerste tien dames die zich inschrijven via transitie_scherpenheuvelzichem@live.be kunnen mee doen.